RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Baudas & izpriecas

Aptauja: Kur šogad rīdzinieki svinēs Jāņus?

Aptauja: Kur šogad rīdzinieki svinēs Jāņus?
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 18.06.2015. 16:30

Laiks, kad diena ir visgarākā un nakts – visīsākā, ir gandrīz klāt – vasaras saulgrieži jeb Jāņi ir svētki, kurus svin lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju. Daļai iedzīvotāju noteikti ir jau padomā kāda īpaša vieta vai veids, kā pavadīt gada lustīgākos svētkus, tomēr šoreiz tirdzniecības centrs „Dole” veicis aptauju, kurā tika noskaidrots, kur tad šogad rīdzinieki svinēs Jāņus.

 

Gandrīz 70% respondentu plāno Līgo vakaru pavadīt kopā ar ģimeni, jo uzskata, ka garas svētku brīvdienas ir lieliska iespēja sanākt visiem radiniekiem kopā. Tomēr daļa dod priekšroku svinēšanai lielā un jautrā draugu lokā. Kā liecina aptaujas dati, šogad līgotāji tradicionāli uz lustīgu līgošanu dosies ārpus Rīgas – uz lauku mājam un zaļumballēm, tālāk no pilsētas dunas. Visbiežāk aptaujas dalībnieki minēja tādas Latvijas pilsētas kā Talsi, Liepāja, Ogre, Bauska, Cēsis un Valmiera. Savukārt citi respondenti min, ka dod priekšroku vasaras saulgriežu svinēšanai pie jūras vai ezera, iespējams tāpēc, ka vairāku tautu vasaras saulgriežu rituālu pamatā ir  uguns un ūdens stihijas, jo saskaņā ar  ticējumiem, šiem elementiem, gada īstākajā naktī, piemītot dziedinošs spēks.

 

Tiem, kas vasaras saulgriežus sagaidīs Rīgā ir plašākas iespējas, jo Līgo svētku svinības tiek plaši svinētas arī pašā pilsētas centrā. T/c „Dole” ir apkopojis informāciju par svētkiem veltītajiem pasākumiem, kas šajā laikā norisināsies Ķengaragā, tādejādi informējot tieši šī mikrorajona iedzīvotājus par dažādajām iespējām.

 

Turpinot tradīciju, arī šogad tirdzniecības centrā „Dole” ir apskatāma izstāde, kuras ietvaros varēs uzzināt, kā Latvijā sešas, visplašāk pārstāvētās etniskās grupas, atzīme vasaras saulgriežus. Starp dažādu kultūru tradīcijām pastāv arī radniecīgas iezīmes, ko apliecina gan latviešu, gan citu Latvijā pārstāvēto tautu paražas un rituāli.

 

“Līgo noteikti ir viens no Latvijas iedzīvotāju iemīļotākiem svētkiem un t/c „Dole”būdams jau kā „Ķengaraga mazais kultūras centrs” cenšas, lai arī Jāņu gaisotne būtu jūtuma visiem t/c apmeklētājiem. Vēlamies ik pa laikam ne tikai izklaidēt, bet arī informēt un izglītot mūsu apmeklētājus, tādēļ jau otro gadu piedāvājam apskatīt izstādi, kas pierāda to ka svētku svinēšanas tradīcijas spēj apvienot jebkuru tautu”, stāsta t/c „Dole” menedžere Liene Karpova.

 

Savukārt, Jāņu ielīgošana Ķengaragā sāksies šodien, 18. jūnijā, Latgales priekšpilsētā, kur Rīgas Austrumu izpilddirekcija aicina Jāņus ielīgot Ķengaraga parkā. Jāņu ielīgošanas pasākums sāksies plkst. 18.00 ar folkloras kopas  „Rija” dziesmām  un kopīgu dejošanu, kur pasākuma gaitā  vadītājs Guntis Skrastiņš, aicinās apkaimes iedzīvotājus uz kopīgu Jāņu ielīgošanu. Vēlāk Ķengaraga parku ar lustīgām dziesmām un fragmentiem  no izrādes „Īsa pamācība mīlēšanā”, pieskandinās mākslinieki Inguna Kalniņa, Aīda Ozoliņa, Aija Dzērve, Sarmīte Rubule, Raimonda Vazdika, Andris Daņiļenko, Juris Kalniņš, Kristiāns Kareļins. Turpinājumā ar populārām latviešu dziesmām un dejām skatītājus priecēs deju kopas „Dižbramaņi” dalībnieki un mūziķi Žoržs Siksna, Inese Greste, Edmunds Brīvkalns un Guntis Brancis.